joi, 30 septembrie 2010

Mocanita "Mariuta" la cei 100 de ani

Locomotiva "Mariuta" (764-211) a fost construita in 1910, la Berlin, de catre Orenstein&Koppel. Dupa multi ani de activitate pe caile ferate forestiere si mai ales la Berzasca (1971-1993) locomotiva a fost nefolosita pana in 2005 cand a fost readusa la viata printr-un proces complex de restaurare.



Toate piesele originale au fost readuse la forma initiala prin curatare, masurare si ajustare. Partile prea afectate pentru a mai putea fi folosite au fost inlocuite cu materiale identice cu cele originale, iar pentru fabricarea partilor ce lipseau complet au fost folosite tehnici similare cu cele de fabricatie din 1910. Un astfel de exemplu sunt felinarele care au fost reconstruite dupa desene realizate dupa fotografii originale. Sistemul de ardere cu "festila" a fost adaptat de la felinare vechi astfel incat sa serveasca scopului practic, dar in forma pe care o aveau la 1910. Chiar si astazi felinarele "Mariutei" sunt functionale pe baza de gaz lampant, chiar si procedeul de intretinere al acestora fiind cel de odinioara: curatarea sticlelor cu un ziar.
Din 2005 mocanita "Mariuta" lucreaza pe linia (CFF) de la Viseu de Sus pentru a remorca trenurile de turisti, dar si pe cele cu busteni, fiind cea mai veche locomotiva cu abur functionala din Romania, cea mai veche mocanita activa si unica locomotiva de linie ingusta O&K, inca functioanala in lume.
Pacat ca cel de-al doilea razboi mondial si bombardamentele uzinelor O&K din Berlin au distrus materiale de arhiva foarte importante pentru a reface istoria tehnica a acestei locomotive, dar aceasta nu ne impiedica sa ne bucuram de imaginea acestei locomotive pe CFF Viseu de Sus, in Maramures.

=================
film (c) Daniel Secarescu | www.mocanita.ro
http://www.mocaniti-va.blogspot.com