Deja stiti ce este mocanita si sunt convins ca daca nu ati ajuns sa faceti o tura cu trenul forestier macar ati vazut deja o multime de filme si fotografii. Viata oamenilor din jurul mocanitei are o multime de particularitati despre care putini oameni stiu si pe care si mai putini au mai apucat sa le vada. De pilda carbuarii care faceau cox in "carbunarii" in padure (astazi au disparut cu totul) sau tapinarii de care se leaga istoria exploatarilor forestiere si chiar istoria mocanitei. Tapinarii sunt acei lucratori din padure specializati in taierea, transportul la vale cu cai si incarcarea manuala a bustenilor in vagoanele mocanitei.
Numele lor vine de la unealta cu care lucrau zi de zi - tapina; un varf metalic ce prin lovire agata busteanul si care pentru manevrare are o coada de lemn. Tapinari au existat peste tot pe unde exista o padure sau o vale, iar in ziua de astazi au fost inlocuiti de TAF-uri si Ifroane asa cum topoarele au fost inlocuite de drujbe. Pe alocuri, lucratorii experimentati, mai folosesc tapine ca parghii in dislocarea bustenilor dintr-o gramada sau acolo unde tractorul mecanizat nu poate sa intre sau nu poate sa faca fata.
Am realizat filmuletul prezentat aici ca un documentar al unei meserii aproape disparute. Astazi cuvantul "tapinar" nu se mai cunoaste ne mai fiind folosit, sau poate unii au auzit de formatia vocal-instrumentala "Tapinarii". La ultimul foto tur cu mocanita la Viseu am facut aranjamentele necesare pentru a vedea si filma acest proces de incarcare manuala a unui vagon tocmai pentru a-l avea inregistrat. In acest film veti vedea gesturi specifice folosite de lucratori asa cum veti auzi cuvinte folosite numai de ei pentru diverse actiuni. Gesturile si cuvintele difera de la o zona la alta si tin de cultura populara din zone precum Maramures si Bucovina.
Despre munca grea pe care o presupunea acest proces manual de lucru ca si despre cum ar fi mai bine sa se lucreze: manual sau mecanizat se poate vorbi mult, dar este un subiect de viitor.
======================================
film (c) Daniel Secarescu | www.mocanita.ro
http://www.mocaniti-va.blogspot.com
sâmbătă, 2 octombrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu